Δημιουργία / αναβάθμιση εργαστηρίων ποιοτικού ελέγχου και καινοτομίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου»

Βασικός στόχος της Δράσης «Δημιουργία / αναβάθμιση εργαστηριών ποιοτικού ελέγχου, και καινοτομίας στην  Περιφέρεια  Πελοποννήσου»  είναι  η  ενίσχυση  υφιστάμενων Μικρομεσαίων    επιχειρήσεων  (ΜΜΕ) για την εφαρμογή νέων οργανωτικών μεθόδων στις επιχειρηματικές πρακτικές τους,  την οργάνωση του χώρου  εργασίας  και  την    εφαρμογή  νέων  ή  ουσιωδώς  βελτιωμένων  μεθόδων  παραγωγής  ή  διανομής μέσω  της  δημιουργίας /  αναβάθμισης  εργαστηριών  ποιοτικού  ελέγχου,    και  καινοτομίας  στους  τομείς που περιλαμβάνονται στη Περιφερειακή Στρατηγική Καινοτομίας (RIS3) της Περιφέρειας Πελοποννήσου και έχουν περαιτέρω εξειδικευτεί  μέσω της σχετικής  διαδικασίας επιχειρηματικής ανακάλυψης.

Η παρούσα προκήρυξη της δράσης αφορά την ΠΡΑΞΗ 1.b.2.2.a Έργα ΕΤΑΚ στους τομείς και δραστηριότητες και στις περιοχές :

  • Αγροδιατροφικός τομέας -τρόφιμα – ποτά
  • Παραγωγικές μεταποιητικές επιχειρήσεις του κατασκευαστικού κλάδου, παραγωγής προϊόντων ξύλου, μετάλλου, προϊόντων από μη μεταλλικά ορυκτά, παραγωγή ειδών από πλαστικό, ειδών συσκευασίας, μηχανημάτων, οργάνων και δομικών υλικών

οι οποίες προέκυψαν από τη σχετική διαδικασία Επιχειρηματικής Ανακάλυψης. Η μέγιστη διάρκεια υλοποίησης των έργων είναι 24 μήνες από την έκδοση της απόφασης ένταξης.

Η περίοδος υποβολής των αιτήσεων θα διαρκέσει δύο μήνες από την ημερομηνία δημοσίευσης της πρόσκλησης. Οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης υποβολής των προτάσεων, παρουσιάζεται στον ακόλουθο πίνακα:

Έναρξη υποβολής προτάσεων Λήξη υποβολής προτάσεων
15/05/2018 15/07/2018

Η συνολική Δημόσια Δαπάνη των δράσεων της παρούσας πρόσκλησης, ανέρχεται σε 2.000.000,00 €.

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ – ΟΡΟΙ & ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Α. Ως «Δικαιούχος» χαρακτηρίζεται το νομικό πρόσωπο (Επιχείρηση) που υποβάλλει την πρόταση, και φέρει την ευθύνη έναντι της ΕΥΔ ΕΠ Πελοποννήσου για την καλή εκτέλεση του έργου.

Β. Ο Υπεύθυνος του Έργου προέρχεται από τον Δικαιούχο και έχει την γενική εποπτεία του έργου. Στις αρμοδιότητές του περιλαμβάνονται η ευθύνη της οικονομικής και διοικητικής υποστήριξής του έργου. Ο Υπεύθυνος του έργου αναλαμβάνει την υποχρέωση να συγκεντρώνει τα δικαιολογητικά υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου, καθώς και την τήρηση όλων των παραστατικών, που αφορούν το έργο. Ο Υπεύθυνος του Δικαιούχου του έργου είναι υπεύθυνος για την επικοινωνία της επιχείρησης με την ΕΥΔ ΕΠ Πελοποννήσου.

Γ. Δικαιούχοι, που δύνανται να τύχουν δημόσιας χρηματοδότησης στο πλαίσιο της παρούσας δράσης, είναι οι παρακάτω φορείς:

– Επιχειρήσεις: κάθε μονάδα, ανεξάρτητα από τη νομική της μορφή, που ασκεί οικονομική δραστηριότητα και οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ) της περιλαμβάνονται στους οριζόμενους στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VM: ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΚΩΔΙΚΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ (ΚΑΔ) της παρούσας πρόσκλησης.

Οι βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής των επιχειρήσεων που υποβάλλουν πρόταση, είναι οι ακόλουθες:

  • Να δραστηριοποιούνται ή να δραστηριοποιηθούν στους επιλέξιμους τομείς δραστηριότητας (ΚΑΔ) που αναφέρονται στο Παράρτημα VII της παρούσας προκήρυξης, καθώς και να πραγματοποιήσουν τις αντίστοιχες δαπάνες στην Περιφέρεια Πελοποννήσου,
  • να διαθέτουν τον/τους δηλούμενο/ους ΚΑΔ πριν την υποβολή της επενδυτικής πρότασης
  • Για τις επιχειρήσεις που υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης με βάση του άρθρο 28 Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 651/2014 να περιλαμβάνονται στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ), όπως ορίζονται στη Σύσταση 2003/361/ΕΚ της Επιτροπής της 6ης Μαΐου 2003 και στο Παράρτημα Ι του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 651/2014 της Επιτροπής της 17ης Ιουνίου 2014, σχετικά με τον ορισμό των πολύ μικρών, των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων, ισχύει μόνο για όσες επιχειρήσεις υποβάλλουν αίτηση για δαπάνες που εμπίπτουν στο άρθρο 28 του κανονισμού (ΕΕ) 651/2014.
  • Επιχειρήσεις που υποβάλλουν αίτηση για δαπάνες που εμπίπτουν αποκλειστικά στο άρθρο 14 του κανονισμού (ΕΕ) 651/2014 μπορεί να είναι τόσο Μεγάλες όσο και ΜΜΕ. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ακολουθούνται όλες οι πρόνοιες και δεσμεύσεις του εν λόγω άρθρου από τους δικαιούχους
  • Να λειτουργούν αποκλειστικά με μία από τις ακόλουθες μορφές: επιχειρήσεις εταιρικού / εμπορικού χαρακτήρα (Ανώνυμη Εταιρία, Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης, Ομόρρυθμη Εταιρία, Ετερόρρυθμη Εταιρία, Ι.Κ.Ε) και ατομικές επιχειρήσεις,
  • να τηρούν βιβλία Β’ ή Γ κατηγορίας του Κ.Β.Σ.
  • Να μη βρίσκονται υπό πτώχευση, εκκαθάριση ή αναγκαστική διαχείριση,
  • Να μην αποτελούν προβληματικές επιχειρήσεις σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V της παρούσας πρόσκλησης,
  • Να μην εκκρεμεί σε βάρος τους ανάκτηση ενίσχυσης κατόπιν προηγούμενης αποφάσεως της Επιτροπής, με την οποία μια ενίσχυση κηρύσσεται παράνομη και ασυμβίβαστη με την εσωτερική αγορά,
  • Να μην έχει γίνει έναρξη εργασιών για το έργο ή τη δραστηριότητα πριν την υποβολή γραπτής αίτησης ενίσχυσης,
  • Ο δικαιούχος να επιβεβαιώνει ότι, κατά τα δύο έτη που προηγούνται της αίτησης για ενίσχυση, δεν έχει προβεί σε μετεγκατάσταση στην επιχειρηματική εγκατάσταση στην οποία θα πραγματοποιηθεί η αρχική επένδυση για την οποία ζητείται η ενίσχυση, και δεσμεύεται ότι δεν θα το πράξει εντός μέγιστης περιόδου δύο ετών μετά την ολοκλήρωση της αρχικής επένδυσης για την οποία ζητείται η ενίσχυση (μόνο για τις επιχειρήσεις που υποβάλλουν αίτηση για δαπάνες που εμπίπτουν στο άρθρο 14 του Κανονισμού 651/2014.)
  • Να έχουν κλείσει μία τουλάχιστον ετήσια οικονομική χρήση κατά την ημερομηνία υποβολής της πρότασής τους, όπως παρουσιάζεται στους δημοσιευμένους ισολογισμούς τους ή εμφανίζεται στα επίσημα φορολογικά τους στοιχεία,
  • Να υποβάλλουν επενδυτικό σχέδιο, καθώς και το σύνολο των αναγκαίων στοιχείων, δικαιολογητικών και εντύπων, όπως ορίζονται από την παρούσα προκήρυξη,
  • να υποβάλλουν στα επενδυτικά σχέδιά τους δαπάνες που δεν έχουν χρηματοδοτηθεί και δεν έχουν ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους
  • να δεσμευτούν ότι τα επενδυτικά τους σχέδια δεν έχουν υποβληθεί για ένταξη και δεν θα υποβληθούν σε άλλο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους.
  • να υποβάλλουν έως μία επενδυτική πρόταση ανά Α.Φ.Μ.
  • Να μην έχουν της έχουν επιβληθεί πρόστιμα που έχουν αποκτήσει τελεσίδικη & δεσμευτική ισχύ, για παραβάσεις εργατικής νομοθεσίας κι ειδικότερα:
  • Παράβαση «υψηλής» ή «πολύ υψηλής» σοβαρότητας (3 πρόστιμα/ 3 έλεγχοι),
  • Αδήλωτη εργασία (2 πρόστιμα/ 2 έλεγχοι),

για τους λόγους που αναφέρονται στο άρθρο 39, παράγραφος 1, του Ν. 4488/2017

Δεν έχουν δικαίωμα υποβολής πρότασης οι δημόσιες επιχειρήσεις, οι δημόσιοι φορείς ή δημόσιοι οργανισμοί ή/και οι θυγατρικές τους, καθώς και επιχειρήσεις που εξομοιώνονται με αυτές, ως κύριοι εταίροι.

ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

Η παρούσα πρόσκληση υποβολής προτάσεων αφορά την ενίσχυση επενδυτικών /ερευνητικών έργων σε συγκεκριμένους τομείς ΕΤΑΚ στους τομείς της RIS3 της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως προέκυψε και από τη σχετική διαδικασία Επιχειρηματικής Ανακάλυψης, που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΥΔΕΠ Πελοποννήσου (www.evdpelop.gr).

Ως εκ τούτου αφορά τις επιχειρήσεις που συνδέονται κατ’ αποκλειστικότητα με τους ακόλουθους κλάδους της περιφερειακής στρατηγικής έξυπνης εξειδίκευσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου :

  • Αγροδιατροφικός τομέας -τρόφιμα – ποτά
  • Παραγωγικές μεταποιητικές επιχειρήσεις του κατασκευαστικού κλάδου, παραγωγή προϊόντων ξύλου, μετάλλου, προϊόντων από μη μεταλλικά ορυκτά, παραγωγή ειδών από πλαστικό, ειδών συσκευασίας, μηχανημάτων, οργάνων και δομικών υλικών

Η παρούσα πρόσκληση υποβολής προτάσεων αφορά στην ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων Μεγάλων και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ) που εμπίπτουν στους παραπάνω τομείς σύμφωνα και με τους επιλέξιμους ΚΑΔ στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VN: ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΚΩΔΙΚΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ (ΚΑΔ)

ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

Ως κύριες κατηγορίες δαπανών (Κ.Δ.) με κατηγορίες υποδαπανών, είναι αυτές που παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα με την προϋπόθεση να τεκμηριώνεται επαρκώς ότι αυτές εξυπηρετούν αποκλειστικά τη δημιουργία / αναβάθμιση εργαστηρίων ποιοτικού ελέγχου και καινοτομίας.

Ανάλογα με το άρθρο του Καν. ΕΕ 651/2014 βάσει του οποίου υλοποιείται η πράξη, γίνεται χρήση των συγκεκριμένων επιλέξιμων δαπανών, οι οποίες προβλέπονται στο αντίστοιχο άρθρο. Ο δικαιούχος της ενίσχυσης, εφόσον ανήκει στην κατηγορία των ΜΜΕ, δύναται να υλοποιήσει την πράξη με χρήση περισσότερων του ενός άρθρων αντιστοιχίζοντας όμως την κάθε επιλέξιμη δαπάνη στο άρθρο του Καν. ΕΕ 651/2014 που χρησιμοποιεί. Εφόσον ο δικαιούχος ανήκει στην κατηγορία των Μεγάλων επιχειρήσεων δύναται να χρησιμοποιήσει αποκλειστικά τις δαπάνες του άρθρου 14.

 

Άρθρο Α/Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ/ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΑΠΑΝΩΝ
Περιφερειακές Επενδυτικές Ενισχύσεις (Άρθρο 14) 1 ΚΤΙΡΙΑ, ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΧΩΡΟΣ
1.1 Εργασίες μετά ή άνευ υλικών επί κτιριακών και λοιπών εγκαταστάσεων (Κτιριακές εργασίες, ηλεκτρομηχανολογικές και υδραυλικές εργασίες, εγκατάσταση δικτύων και λοιπών ειδικών εγκαταστάσεων στους χώρους εργαστηρίων ποιοτικού ελέγχου και καινοτομίας)
1.2 Παρεμβάσεις για τη βελτίωση, αναβάθμιση και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου
1.3 Κατασκευές, διαμορφώσεις, επεκτάσεις, διαρρυθμίσεις για την διευκόλυνση προσβασιμότητας των ΑμεΑ
1.4 Διαμόρφωση εσωτερικού χώρου μικρής κλίμακας
1.5 Κτιριακές παρεμβάσεις για την προστασία του Περιβάλλοντος και Εξοικονόμηση Ενέργειας, Ύδατος και επεξεργασίας αποβλήτων
1.6 Αγορά οικοδομημένης γης
1.7 Ειδικές διαμορφώσεις χώρων
2 ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
2.1

2.2

Προμήθεια και χρηματοδοτική μίσθωση εργαστηριακού εξοπλισμού για τον ποιοτικό έλεγχο της παραγωγής
Προμήθεια και χρηματοδοτική μίσθωση συστημάτων αυτοματοποίησης και ποιοτικού ελέγχου παραγωγικής διαδικασίας
2.3 Μεταφορά, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία, νέων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού
2.4 Συστήματα αυτοματισμού και ειδικά συστήματα πληροφορικής
2.5 Μηχανήματα, εξαρτήματα αυτών, επιστημονικά όργανα και εργαλεία που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και σε μόνιμη βάση για την εξυπηρέτηση της επιχορηγούμενης δραστηριότητας
2.6 Συστήματα ασφαλείας εγκαταστάσεων, συστήματα πυρόσβεσης
3 ΛΟΓΙΣΜΙΚΑ και ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ
3.1 Λογισμικό και δικαιώματα χρήσης (licenses) προγραμμάτων λογισμικού
3.2 Υπηρεσίες υποστήριξης προμηθευόμενου λογισμικού
3.3 Υπηρεσίες εγκατάστασης και παραμετροποίησης Λογισμικού/Εφαρμογών
3.4 Υπηρεσίες προμήθειας/χρήσης Λογισμικού υπό καθεστώς «Softwareas a Service», «cloudcomputing» ή άλλο παρεμφερές αυτού
3.5 Δαπάνες για παροχή εύλογων προσαρμογών λογισμικού για την κάλυψη των αναγκών ατόμων με αναπηρία
4 ΔΑΠΑΝΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
4.1 Αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση εξοπλισμού για την προστασία του περιβάλλοντος ή/και την εξοικονόμηση ενέργειας
4.2 Προμήθεια – μεταφορά και εγκατάσταση συστημάτων για την προστασία του περιβάλλοντος και εξοικονόμηση ενέργειας
5 ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ
  5.1 Δαπάνες για άυλα στοιχεία ενεργητικού

Αφορά σε δαπάνες για την απόκτηση (obtaining), την επικύρωση και την προστασία διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και λοιπών άυλων στοιχείων ενεργητικού. Σχετίζονται με την

    απονομή δικαιώματος που προκύπτει ως αποτέλεσμα ερευνητικών δραστηριοτήτων που εκτελεί, χρηματοδοτεί ή στις οποίες συμμετέχει ο δικαιούχος.
  5.2 Δαπάνες απόσπασης προσωπικού υψηλής εξειδίκευσης

Αφορά σε δαπάνες για την απόσπαση από οργανισμό έρευνας και διάδοσης γνώσεων ή από μεγάλη επιχείρηση, προσωπικού υψηλής εξειδίκευσης, το οποίο απασχολείται σε δραστηριότητες έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας σε νέες θέσεις, που έχουν δημιουργηθεί προς τον σκοπό αυτό στη δικαιούχο επιχείρηση και δεν αντικαθιστά άλλο προσωπικό. Για τις δαπάνες της υποκατηγορίας ισχύουν τα προβλεπόμενα στο άρθρο 37 του Ν. 4310/14(Α 258) ως ισχύει.

  5.3 Δαπάνες για συμβουλευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες στον τομέα της καινοτομίας Στην υποκατηγορία περιλαμβάνονται δαπάνες για συμβουλευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες στον τομέα της καινοτομίας. Στις συμβουλευτικές υπηρεσίες συγκαταλέγονται η συνδρομή και η επαγγελματική κατάρτιση στους τομείς της μεταφοράς γνώσεων, της απόκτησης, της προστασίας και της εκμετάλλευσης άυλων στοιχείων ενεργητικού, της χρήσης προτύπων και κανονισμών, που τα εμπεριέχουν, καθώς και οι δαπάνες μετάφρασης για υποβολή διπλώματος ευρεσιτεχνίας.

 

Ως ημερομηνία έναρξης της επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

 

Διάρκεια των έργων

Η χρονική διάρκεια υλοποίησης των έργων, είναι έως δύο (2) έτη από την έκδοση της απόφασης ένταξης του έργου.

Παράταση της διάρκειας υλοποίησης των έργων, η οποία δεν μπορεί να υπερβεί τους 6 μήνες μπορεί να δοθεί μετά από αξιολόγηση τεκμηριωμένου αιτήματος, που υποβάλλεται στην ΕΥΔ σε διάστημα τουλάχιστον δύο (2) μηνών πριν τη λήξη του έργου. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η έγκριση της παράτασης και η τροποποίηση της αντίστοιχης Απόφασης Ένταξης-Χρηματοδότησης.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ  / ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ

Η συνολική μέγιστη Δημόσια Δαπάνη της Πρόσκλησης εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 2.000.000,00 €.

Ένταση της ενίσχυσης

Η ένταση της ενίσχυσης των επενδυτικών προτάσεων και η ιδιωτική συμμετοχή του δυνητικού δικαιούχου της ενίσχυσης για το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών των επενδυτικών σχεδίων στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης, έχουν ως ακολούθως:

  1. Άρθρο 14 «Περιφερειακές επενδυτικές ενισχύσεις»
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΦΟΡΕΑ/ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Μεγάλες

Επιχειρήσεις

Μεσαίες

Επιχειρήσεις

Μικρές

Επιχειρήσεις

Πολύ

Μικρές

Επιχειρήσεις

Περιφερειακές

Ενισχύσεις

Επενδυτικές Έως 35% Έως 45% Έως 55% έως 55%

 

  1. Άρθρο 28 «Ενισχύσεις καινοτομίας για ΜΜΕ»

Η ένταση της ενίσχυσης ανέρχεται στο 50% των επιλέξιμων δαπανών και αφορά μόνο ΜΜΕ επιχειρήσεις.

Διάρθρωση Προϋπολογισμού

Ο συνολικός προϋπολογισμός του επενδυτικού σχεδίου θα πρέπει να διαμορφώνεται σύμφωνα με τους περιορισμούς που αναφέρονται στον παρακάτω πίνακα:

ΕΠΙΛΕΞΙΜΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΑΠΑΝΗΣ  
1. Κτίρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλον χώρος έως 50%
2. Μηχανήματα και λοιπός εξοπλισμός έως 70%
3. Λογισμικά και υπηρεσίες λογισμικού έως 40%
4. Δαπάνες προστασίας περιβάλλοντος και εξοικονόμησης ενέργειας έως 20%
5. Δαπάνες καινοτομίας έως 100%

ΣΧΕΔΙΟ-ΥΑ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ_telko020518_-me-synimmena_6ΥΘΖ465ΧΙ8-Ζ11

Facebook
Twitter
LinkedIn