Δράση 3.a.2.2 “ Ενίσχυση της ίδρυσης / εκσυγχρονισμού ΜΜΕ επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με έμφαση στην καινοτομία και την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών”

Η δράση 3.a.2.2 «Ενίσχυση της ίδρυσης / εκσυγχρονισμού ΜΜΕ επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με έμφαση στην καινοτομία και την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών» χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 2014-2020 του ΕΣΠΑ 2014-2020.
Εντάσσεται στον Άξονα 01 του ΕΠ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 2014-2020 «Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της ελκυστικότητας και της εξωστρέφειας της Περιφέρειας (ιδιαίτερα των ΜΜΕ), μετάβαση στην ποιοτική επιχειρηματικότητα, με αιχμή την καινοτομία και αύξηση της περιφερειακής προστιθέμενης αξίας» και συμβάλει στους Ειδικούς Στόχους 1.5.1 «Εκσυγχρονισμός της επιχειρηματικής βάσης και με την εκμετάλλευση προϊόντων έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομιών από υφιστάμενες ΜΜΕ, για βελτίωση της παραγωγικής τους δραστηριότητας ή/και για την ανάπτυξη νέων προϊόντων» και 1.5.2 «Ίδρυση νέων καινοτόμων επιχειρήσεων, σύμφωνα με τους τομείς προτεραιότητας της στρατηγικής RIS3 της Περιφέρειας Πελοποννήσου»

Ειδικότερα στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης, επιλέξιμοι φορείς, που δύναται να τύχουν δημόσιας χρηματοδότησης στην παρούσα Δράση είναι οι ακόλουθες κατηγορίες:
o ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α : Υφιστάμενες επιχειρήσεις που τηρούν Απλογραφικά ή Διπλογραφικά βιβλία, οι οποίες μέχρι 31/12/2018 έχουν τουλάχιστον δύο πλήρεις (ετήσιες) κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις και
o ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β : Νέες και υπό σύσταση επιχειρήσεις
Β.1 Νέες επιχειρήσεις που τηρούν Απλογραφικά ή Διπλογραφικά βιβλία και δεν εμπίπτουν στην
παραπάνω κατηγορία των υφιστάμενων επιχειρήσεων (κατηγορία Α), ενώ έχουν συσταθεί μέχρι την
ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.
– Β.2 Υπό σύσταση επιχειρήσεις Οι επιχειρήσεις που θα συσταθούν και θα έχουν ημερομηνία έναρξης
δραστηριότητας μετά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης του επενδυτικού
σχεδίου και πριν την πρώτη εκταμίευση της αναλογούσας επιχορήγησης
Δικαίωμα υποβολής έχουν :
α) νομικά πρόσωπα ή
β) φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους κατά την ημερομηνία
υποβολής της επενδυτικής πρότασης, και τα οποία πρόκειται να ιδρύσουν πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, όπως αυτές ορίζονται σύμφωνα με τη Σύσταση της Επιτροπής 2003/361/ΕΚ
όπως προσαρμόστηκε με το παράρτημα του Κανονισμού (ΕΕ) 651/2014 της Επιτροπής (Παράρτημα
IV).

Οι επιλέξιμες δαπάνες πληρούν τους όρους που καθορίζει η αριθμ. 137675/ΕΥΘΥ 1016/19.12.2018 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 5968/Β/31.12.2018) όπως ισχύει.
 

Ανάλυση Επενδυτικών δαπανών

ΚΔ 1) Επενδύσεις σε κτιριακές εγκαταστάσεις
Επενδυτικές δαπάνες για κατασκευή (επέκταση υφιστάμενης και ανέγερση νέας), αναβάθμιση, διαμόρφωση κτιριακών υποδομών, για τη δημιουργία νέας επιχειρηματικής εγκατάστασης ή τη διαφοροποίηση της παραγωγής μιας επιχειρηματικής εγκατάστασης σε νέα προϊόντα και υπηρεσίες.
Οι κτιριακές επενδύσεις περιλαμβάνουν ενδεικτικά:
o Κτιριακές εργασίες, ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες, εγκατάσταση δικτύων και ειδικές εγκαταστάσεις, στους χώρους παραγωγής, αποθήκευσης και διάθεσης προϊόντων, εργαστηριακούς χώρους, χώρους παροχής υπηρεσιών και χώρου διοίκησης της επιχείρησης.
o Εργασίες βελτίωσης, αναβάθμισης και διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου,
o Εργασίες προμήθειας και εγκατάστασης συστημάτων αυτοματοποίησης και ποιοτικού ελέγχου, που συνδέονται πάγια με τις κτιριακές υποδομές με τρόπο μόνιμο και σταθερό, ώστε ο διαχωρισμός τους να μην είναι εφικτός για χρήση σε άλλο χώρο.
o Κατασκευές, διαμορφώσεις, επεκτάσεις, διαρρυθμίσεις των κτιριακών εγκαταστάσεων που αποβλέπουν στη
διευκόλυνση πρόσβασης των ΑμεΑ, σύμφωνα με τις Οδηγίες Σχεδιασμού για ΑμεΑ «Σχεδιάζοντας για όλους» του
ΥΠΕΚΑ.

Οι δαπάνες κατασκευής, αναβάθμισης, διαμόρφωσης κτιριακών εγκαταστάσεων προκύπτουν από υποβαλλόμενη πλήρη τεχνική μελέτη, υπογεγραμμένη από αρμόδιο / αρμόδιους μηχανικό / μηχανικούς και είναι σύμφωνες με τις απαραίτητες εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις, όπως ορίζει η κείμενη νομοθεσία.
Οι δαπάνες εργασιών πρέπει να γίνονται μετά την έκδοση των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία αδειών, ειδάλλως θα είναι μη επιλέξιμες.
Απαραίτητες προϋποθέσεις για την υλοποίηση των κτιριακών δαπανών είναι:
 η προσκόμιση της απαιτούμενης -σύμφωνα με τον ισχύοντα Οικοδομικό Κανονισμό- άδειας για τις εκτελούμενες
εργασίες.
 η ύπαρξη ιδιοκτησίας ή παραχώρησης χρήσης ή μίσθωση ή νόμιμη σύσταση επικαρπίας επί του ακινήτου σε ισχύ κατά το χρόνο πραγματοποίησης της δαπάνης και για χρονικό διάστημα τουλάχιστον οκτώ (8) ετών. Η περίοδος της
οκταετίας υπολογίζεται από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης της επένδυσης. Η ιδιοκτησία, η μίσθωση, η σύσταση επικαρπίας ή η παραχώρηση χρήσης θα πρέπει να καταδεικνύεται με το 1ο αίτημα πιστοποίησης και πριν την καταβολή της δημόσιας επιχορήγησης.
Σημειώνεται ότι:
 Δεν είναι επιλέξιμες οι εργοδοτικές εισφορές για κατασκευαστικές εργασίες, καθώς και οι δαπάνες που αφορούν σε δασμούς, φόρους και τέλη.
 Δεν είναι επιλέξιμες οι υποχρεωτικές και σχετιζόμενες είτε με την έκδοση αδειών είτε με την επίβλεψη δαπάνες.
 Δεν είναι επιλέξιμες δαπάνες μελετών ανακαίνισης, διακόσμησης και λοιπές παρεμφερείς δαπάνες μελετών.

ΚΔ 2) Μηχανήματα – εξοπλισμός
Επενδυτικές δαπάνες για απόκτηση ή χρηματοδοτική μίσθωση μηχανημάτων και εξοπλισμού, πάγιων στοιχείων για τον εκσυγχρονισμό ή την επέκταση της επιχειρηματικής εγκατάστασης ή τη διαφοροποίηση της παραγωγής μιας επιχειρηματικής εγκατάστασης σε νέα προϊόντα και υπηρεσίες.
Εξοπλισμός που αποτελεί πάγιο στοιχείο θεωρείται κάθε στοιχείο το οποίο με κατάλληλη χρήση και συντήρηση έχει ωφέλιμη διάρκεια χρήσης μεγαλύτερη του ενός έτους, διατηρεί το αρχικό του σχήμα και εμφάνιση κατά τη χρήση, δεν χάνει την ταυτότητά του με ενσωμάτωση σε άλλο ή πιο σύνθετο στοιχείο και καταχωρίζεται, κατά περίπτωση, στο μητρώο παγίων και δέχεται αποσβέσεις.
Τα μηχανήματα – εξοπλισμός πρέπει να είναι σύγχρονης τεχνολογίας, καινούργια και αμεταχείριστα. Για το λόγο αυτό, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προσκομίζουν σχετική βεβαίωση του οίκου κατασκευής ή του προμηθευτή.
Οι επενδυτικές δαπάνες μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού περιλαμβάνουν ενδεικτικά:
o Προμήθεια ή/και χρηματοδοτική μίσθωση μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού για την παραγωγή, αποθήκευση,
συντήρηση και διάθεση προϊόντων.
o Προμήθεια ή/και χρηματοδοτική μίσθωση εργαστηριακού εξοπλισμού για τον ποιοτικό έλεγχο της παραγωγής/ τη
διασφάλιση της ποιότητας/ τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με διάφορα πρότυπα.
o Προμήθεια ή/και χρηματοδοτική μίσθωση συστημάτων αυτοματοποίησης και ποιοτικού ελέγχου παραγωγικής
διαδικασίας.
o Προμήθεια ή/και χρηματοδοτική μίσθωση ειδικού εξοπλισμού για την ανάπτυξη υπηρεσιών.
Οι δαπάνες συντήρησης και επισκευής εξοπλισμού, που χρησιμοποιείται ήδη από την επιχείρηση, δεν είναι επιλέξιμες.
Η χρηματοδοτική μίσθωση εξοπλισμού είναι επιλέξιμη όταν περιλαμβάνει υποχρέωση αγοράς του πάγιου στοιχείου, που αποτελεί το αντικείμενο της σύμβασης της χρηματοδοτικής μίσθωσης μετά την λήξη της περιόδου μίσθωσης και με την τήρηση των εξής όρων:

ii. τα μισθώματα που καταβάλλει ο μισθωτής στον εκμισθωτή, συνοδευόμενα από εξοφλημένο τιμολόγιο ή λογιστικό
έγγραφο ισοδύναμης αποδεικτικής ισχύος, αποτελούν τη δαπάνη που είναι επιλέξιμη για συγχρηματοδότηση,
iii. στη σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης που περιλαμβάνει ρήτρα αγοράς του πάγιου στοιχείου που αποτελεί το
αντικείμενο της σύμβασης της χρηματοδοτικής μίσθωσης, το ανώτατο ποσό που είναι επιλέξιμο για την κοινοτική
συγχρηματοδότηση δεν πρέπει να υπερβαίνει την καθαρή αγοραία αξία του εκμισθούμενου πάγιου στοιχείου. Οι
άλλες δαπάνες που σχετίζονται με τη σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης (φόροι, περιθώριο κέρδους του εκμισθωτή,
κόστος αναχρηματοδότησης, γενικά έξοδα, έξοδα ασφαλίσεων κ.λπ.) δεν είναι επιλέξιμες,
iv. η ενίσχυση για τις συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης καταβάλλεται στον μισθωτή σε μία ή περισσότερες δόσεις ανάλογα με τα μισθώματα που έχουν πραγματικά καταβληθεί,
v. ωστόσο, ο μισθωτής πρέπει να αποδεικνύει ότι η χρηματοδοτική μίσθωση είναι η πλέον αποτελεσματική από
πλευράς κόστους μέθοδος για την απόκτηση της χρήσης του εξοπλισμού. Εάν η χρησιμοποίηση εναλλακτικής μεθόδου συνεπαγόταν χαμηλότερο κόστος, το επιπλέον κόστος αφαιρείται από την επιλέξιμη δαπάνη.
Η αγορά οχημάτων επαγγελματικής χρήσης σχετικής με το αντικείμενο δραστηριότητας της επιχείρησης είναι επιλέξιμη, υπό την προϋπόθεση ότι οι επιχειρήσεις θα χρησιμοποιήσουν τα οχήματα για ίδιες ανάγκες. Επιπλέον, για τις επιχειρήσεις του τομέα οδικών εμπορευματικών μεταφορών δεν είναι επιλέξιμη η απόκτηση οχήματος, σύμφωνα με τον Καν. ΕΕ 1407/2013.
Μεταφορικά Μέσα για χρήση εκτός της επιχείρησης
Επιλέξιμη δαπάνη στην υποκατηγορία αυτή αποτελεί η προμήθεια μεταφορικών μέσων επαγγελματικής χρήσης που
χρησιμοποιείται για τη μεταφορά εξοπλισμού/υλικών.
Η προμήθεια μεταφορικού μέσου είναι επιλέξιμη μέχρι του ποσοστού 20% του επιλέξιμου επιχορηγούμενου προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου και μέχρι του ποσού των 15.000 ευρώ, εφόσον δικαιολογείται από την άσκηση δραστηριότητας της επιχείρησης και δεν προορίζεται για εκμίσθωση. Αποκλείεται ρητώς η αγορά επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης,
Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιλεξιμότητα της δαπάνης αποτελεί η άδεια πρώτης κυκλοφορίας του οχήματος, όπου θα τεκμαίρεται η επαγγελματική χρήση αυτού.

ΚΔ 3) Άυλα στοιχεία ενεργητικού
Επενδύσεις για την απόκτηση στοιχείων ενεργητικού, που δεν έχουν φυσική υπόσταση.
Οι επενδυτικές δαπάνες άυλων στοιχείων ενεργητικού περιλαμβάνουν ενδεικτικά δαπάνες που σχετίζονται με:
o Συστήματα διασφάλισης ποιότητας
o Το σχεδιασμό, την πιστοποίηση και τη συσκευασία / ετικέτα των προϊόντων/ υπηρεσιών.
o Την πιστοποίηση ή/και διαπίστευση (όπου απαιτείται) σύμφωνα με εξειδικευμένα πρότυπα για δικαίωμα εισόδου των προϊόντων της επιχείρησης σε συγκεκριμένες νέες αγορές – στόχους.
o Απόκτηση δικαιωμάτων Τεχνογνωσίας και αξιοποίησή τους για την αποτελεσματικότερη παραγωγή προϊόντων και
υπηρεσιών
o Δημιουργία εμπορικού σήματος

Ενισχύσεις Καινοτομίας
Απόκτηση, μεταφορά και χρήση δικαιωμάτων τεχνογνωσίας ή και αδειών εκμετάλλευσης για την υλοποίηση του
επενδυτικού σχεδίου.
Οι δαπάνες αφορούν το σύνολο των ενεργειών που θα πραγματοποιηθούν για την απόκτηση, προστασία, μεταφορά και χρήση και εκμετάλλευση της απαιτούμενης τεχνογνωσίας (π.χ. αγορά δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, αδειών εκμετάλλευσης, τεχνογνωσίας, μη κατοχυρωμένων τεχνικών γνώσεων, αγορά προτύπων ή αδειών εκμετάλλευσης προτύπων κλπ.) για την υλοποίηση των προτεινόμενων έργων. Η αποκτώμενη τεχνογνωσία θα πρέπει να συνδέεται με τη μορφή και τους στόχους του επενδυτικού σχεδίου και να συνοδεύεται από τα απαιτούμενα παραδοτέα. Η τεχνογνωσία μπορεί να προέρχεται είτε από το εσωτερικό είτε από το εξωτερικό. Με την απόκτηση των δικαιωμάτων τεχνογνωσίας η επιχείρηση πρέπει να εγγράψει την εν λόγω δαπάνη στο Μητρώο παγίων (όπου απαιτείται) κατά τα προβλεπόμενα στην εθνική φορολογική νομοθεσία.
Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται οι ακόλουθες δαπάνες:
Δαπάνες για άυλα στοιχεία ενεργητικού. Αφορά σε δαπάνες για την απόκτηση, την επικύρωση και την προστασία των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και λοιπών άυλων στοιχείων ενεργητικού (σχετίζονται με την απονομή δικαιώματος που προκύπτει ως αποτέλεσμα ερευνητικών δραστηριοτήτων που εκτελεί, χρηματοδοτεί ή στις οποίες συμμετέχει ο δικαιούχος).
Δαπάνες για υπηρεσίες καινοτομίας. Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες, η συνδρομή και η επαγγελματική κατάρτιση στους τομείς της μεταφοράς γνώσεων, της απόκτησης, της προστασίας και της εκμετάλλευσης άυλων στοιχείων ενεργητικού, της χρήσης προτύπων και κανονισμών που τα εμπεριέχουν (σύμβαση παροχής υπηρεσιών, οι οποίες χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για το έργο).
Γνώσεις και διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Προκειμένου να είναι επιλέξιμες οι σχετικές δαπάνες, οι γνώσεις και τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας θα πρέπει να αγοράστηκαν ή να ελήφθησαν –bought or licensed- με άδεια εκμετάλλευσης από εξωτερικές πηγές, με τήρηση της αρχής των ίσων αποστάσεων. Για τις δαπάνες της υποκατηγορίας ισχύουν τα προβλεπόμενα στο Άρθρο 16 (περίπτωση Ε) της ΥΑΕΚΕΔ.

ΚΔ 4) Τεχνολογική αναβάθμιση – ΤΠΕ
Οι επιλέξιμες δαπάνες αυτής της υποκατηγορίας αφορούν σε :
o Αναβάθμιση τεχνολογικών υποδομών, ενσωμάτωση εξοπλισμού ΤΠΕ. Προμήθεια – μεταφορά – εγκατάσταση νέων
σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού πληροφορικής όπως πχ. ηλεκτρονικοί υπολογιστές, εξοπλισμός
μηχανογράφησης και ηλεκτρονικής δικτύωσης.
o Κόστη Αδειών χρήσης λογισμικού ή σύμβασης παροχής υπηρεσιών συντήρησης για μέχρι ένα έτος από το χρόνο
προμήθειας. Στα παραδοτέα υλοποίησης θα πρέπει να είναι σαφής ο τρόπος παροχής της άδειας χρήσης λογισμικού ή υπηρεσίας, π.χ. per named/concurrent user, per server, /CPU κ.τ.λ. Τα λογισμικά δύναται να αφορούν (ενδεικτικά) σε:
– αυτοματοποίηση της παραγωγής
– ποιοτικό έλεγχο των παραγόμενων προϊόντων
– διασύνδεση των επιχειρήσεων με εθνικά ή διεθνή δίκτυα
– ανάπτυξη δραστηριοτήτων e- business, e-marketing και e-commerce
– σύνδεση σε e-marketplaces
– ψηφιακές εφαρμογές διαδικτυακής προβολής (π.χ. search engine optimizations, accelerators κτλ.)
– ανάπτυξη και εφαρμογή εξειδικευμένων προγραμμάτων διαχείρισης πελατών ή προσωπικού της
επιχείρησης (τύπου ERP, CRM, HRMS)
– διαχείριση εγγράφων και υποστήριξη διαδικασιών.
o Κόστη υιοθέτησης υπηρεσιών cloud computing.
o Κόστος για την εγκατάσταση και τυχόν παραμετροποίηση του λογισμικού, καθώς και το κόστος εκπαίδευσης του
προσωπικού. Οι εν λόγω δαπάνες είναι επιλέξιμες μέχρι το 20% του κόστους αγοράς του αντίστοιχου λογισμικού.

ΚΔ 5) Συμβουλευτικές υπηρεσίες
Επιλέξιμες είναι οι δαπάνες παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών από εξωτερικούς συμβούλους/εμπειρογνώμονες, οι οποίες σχετίζονται αποκλειστικά με την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου. Δεν είναι επιλέξιμες οι συνήθεις ή περιοδικές υπηρεσίες.
Επιλέξιμες στη συγκεκριμένη κατηγορία δαπανών είναι οι :
o Δαπάνες για την υποστήριξη της επιχείρησης στη συμμετοχή σε διαγωνισμούς, που αφορούν την προώθηση νέων
προϊόντων/υπηρεσιών της επιχείρησης ή την επέκτασή της σε νέες αγορές.
o Δαπάνες τεχνικής υποστήριξης για τη σύναψη συμβάσεων συνεργασίας με οίκους του εξωτερικού ή Κοινών
Επιχειρήσεων (Joint-Ventures), που αφορούν νέες αγορές ή νέα προϊόντα /υπηρεσίες.
o Δαπάνες εκπόνησης μελετών και ερευνών όπως έρευνες αγοράς, μελέτες benchmarking, οργάνωσης διοίκησης,
σκοπιμότητας, αναδιοργάνωσης των επιμέρους λειτουργιών της επιχείρησης, ανασχεδιασμού επιχειρηματικών
διαδικασιών (reengineering), τυποποίησης διαδικασιών, εκτίμησης επιχειρηματικού κινδύνου – risk analysis, marketing plan.
o Υπηρεσίες διαχείρισης – παρακολούθησης του επενδυτικού σχεδίου

ΚΔ 6) Συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις
Επιλέξιμες είναι οι δαπάνες μίσθωσης, εγκατάστασης και διαχείρισης περιπτέρου για συμμετοχή της επιχείρησης σε
οποιαδήποτε εμπορική έκθεση.
Περιλαμβάνονται ενέργειες/δαπάνες που ενδεικτικά δύναται να αφορούν σε :
 Συμμετοχή σε επαγγελματικές εκθέσεις ως εκθέτης στην Ελλάδα ή/και στο εξωτερικό, με κατ’ ελάχιστο να πληρούνται τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
i. η συμμετοχή πρέπει να αφορά είτε στην προώθηση υπαρχόντων προϊόντων ή/και υπηρεσιών σε νέες αγορές, είτε
στην προώθηση νέων προϊόντων ή/και υπηρεσιών σε δεδομένες για την επιχείρηση-εκθέτη αγορές,
ii. στην περίπτωση συμμετοχής σε επαγγελματικές εκθέσεις που γίνονται στην Ελλάδα, το συνολικό επιλέξιμο κόστος (κόστος συμμετοχής, διαμονής, μετακίνησης, μεταφοράς υλικών κ.λπ.) δεν θα υπερβαίνει τις 7.000 € ανά έκθεση,
iii. στην περίπτωση συμμετοχής σε επαγγελματικές εκθέσεις που γίνονται στο Εξωτερικό, το συνολικό επιλέξιμο κόστος (κόστος συμμετοχής, διαμονής, μετακίνησης, μεταφοράς υλικών κ.λπ.) δεν θα υπερβαίνει τις 14.000 € ανά έκθεση.

ΚΔ 7) Δαπάνες προσωπικού (Μισθολογικό κόστος νέου προσωπικού)
Επιλέξιμες είναι οι δαπάνες που αφορούν στο μισθολογικό κόστος νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού από την
ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης. Σημειώνεται ότι δεν είναι επιλέξιμη η πρόσληψη συζύγων και
συγγενών α’ και β’ βαθμού των μετόχων ή/και εταίρων της επιχείρησης (για τις νέες και νεοσύστατες επιχειρήσεις), καθώς και συζύγων και συγγενών α’ και β’ βαθμού του φυσικού προσώπου ή των μετόχων/εταίρων του νομικού προσώπου που υποβάλλει το επενδυτικό σχέδιο (για τις υπό σύσταση επιχειρήσεις).

ΚΔ 8) Λειτουργικές Δαπάνες
Επιλέξιμες είναι οι δαπάνες λειτουργίας της επιχείρησης για τη διάρκεια υλοποίησης του έργου (από την υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης) και αφορούν διάφορα λειτουργικά έξοδα (ενοίκια επαγγελματικού χώρου, δαπάνες ηλεκτρισμού, σταθερής και κινητής επαγγελματικής τηλεφωνίας, διαδικτύου, ύδρευσης, θέρμανσης, λοιπές κοινόχρηστες δαπάνες, δαπάνες φιλοξενίας σε θερμοκοιτίδες, κ.α.).
Επισημαίνεται ότι οι λειτουργικές δαπάνες για να είναι επιλέξιμες θα πρέπει να αφορούν αποκλειστικά στην υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου και να είναι άμεσο αποτέλεσμα του έργου. Οι λειτουργικές δαπάνες είναι επιλέξιμες μέχρι ποσοστού 10% του συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού.

Προϋπολογισμός έργων
Συνολικός προϋπολογισμός Δημόσιας Δαπάνης της πρόσκλησης είναι 9.500.000,00€. Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικής πρότασης δυνητικού δικαιούχου ενίσχυσης μπορεί να ανέλθει από 10.000€ έως 330.000€ .

Διάρκεια των έργων
Η χρονική διάρκεια υλοποίησης των έργων δεν πρέπει να υπερβαίνει τους είκοσι τέσσερις (24) μήνες. Ως ημερομηνία έναρξης κάθε έργου λαμβάνεται η ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης/Χρηματοδότησης των έργων.

Η ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής των επενδυτικών σχεδίων στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών
Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr/mis ) ορίζεται η 08/10/2020 και ώρα 13.00 π.μ. με καταληκτική ημερομηνία στις 11/12/2020 και ώρα 15:00

3-a-2-2-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ-Ίδρυση-Εκσυγχρονισμός-ΩΦΜΤ7Λ1-ΤΞ5

Facebook
Twitter
LinkedIn